Кошница (0)
Бигъл

Бигъл

ПО ЗАЯВКА Древна английска порода, за която сведения има от III в. Безстрашно гонче, работещо и единично и в гонка. През...

  • Модел: model_2268
  • Наличност: В наличност

Цена: 500.00 лв.

ПО ЗАЯВКА
Древна английска порода, за която сведения има от III в. Безстрашно гонче, работещо и единично и в гонка. През последните години стана модно домашно куче - компаньон. Силно, компактно куче, но не грубо, дружелюбно, весело, жизнено и изключително упорито в преследване на дивеч.
Бигълът е малко, късокосместо гонче. Има клепнали уши и изправена опашка. Главата му е дълга, здрава, не остра. Черепът е закръглен, със средно широк и добре изразен стоп. Носът от страни изглежда остър, бърните са прибрани, носната гъба е широка и черна. Има коректна захапка. Очите са големи и кафяви. Ушите са високо поставени, сравнително дълги със заоблени върхове, висящи Вратът е средно дълъг, леко засводен, не особено мощен. Гърбът е къс, значително широк, мощен с дълбоки гърди, с добре извити ребра, силна поясница и заоблена крупа. Коремът не е високо повдигнат. Предните крайници са изцяло прави, силни и с кръгли лапи. Задните крайници са много мускулести, добре съчленени. Гладкокосместите имат прилепнал, гъст, фин и къс косъм, а дългокосместите - много гъст и остър косъм. Цветът е бял, пламъковочервен или припокриване между тези цветове. Окраската включва всички цветове характерни за гончетата.
Бигъл е английска ловна порода, известна от ХV в., когато за първи път се появява в кралския дворец. С годините станал изключително популярен като ловец на зайци и елени по целия свят, дори на чакали в Судан и на глигани в Шри Ланка. В наши дни породата се използва често за ловни състезания, следене и апорт. Бигъл е една от най-дребните хрътки, но това с нищо не намалява отличните му ловни качества. Силно развитият му ловен инстинкт и невероятната му издържливост го правят много ценен помощник в лова. Той работи на групи и е изключително упорит преследвач и като всяко уважаващо себе си гонче предпочита да падне от умора, отколкото да изпусне следата.
Освен привлекателен вид бигълът има и мил характер. Той е добър, сговорчив и ужасно симпатичен. Влюбва се до уши в малките деца, до които има достъп, харесва всички хора и е много умен. Любопитството му обаче се дресира трудно. Както всички хрътки, и той е скитник по душа, действа по своя преценка и има неприятния навик да избира сам пътя си. Донякъде ведростта му компенсира неприятните гоненици из парка, но като цяло бигълът не е съвсем градско животно. Макар че му е достатъчен един средно голям двор, където да се отдаде на безумните си бигълски игри, нужни са му много разходки, защото има склонност към затлъстяване. Това често се дължи и на пълната неспособност на стопаните да отказват каквото и да е на симпатичния пес, така че повечето бигъли хапват доста над дневната си дажба. Как да откажеш на такова животно - бигълът е като картинка, бодър, смел, верен и много напомня десетинагодишно момче.
Тази дружелюбна и схватлива порода кучета се използва извънредно много за лабораторни опити и експерименти, които понякога са изключително жестоки. Стигнало се е дотам, че е отгледан специален вариант бигъли, който е разпространен в лабораториите на САЩ и Великобритания. Поради особености на кожата му на този малък добряк дължим ефикасността на голяма част от козметиката и кремовете, произведени на Запад. Като изключим малките трудности при дресирането му, бигълът е много лесен за отглеждане. Той е маниак на чистотата и се мие като котка. Телосложението му е здраво и пропорционално и боледува рядко. Съвсем тих е, лае само докато ловува, единственият произвеждан от него шум е тупане с вечно размахана опашка по околните предмети. Бигълът маха с опашка през цялото време - защото всичко му харесва и е винаги доволен от живота. Векове наред предците на този древен представител на гончетата са използвани предимно за лов на зайци, те били кръстоски на келтските гончета с дребни френски и английски гончета и вероятно по-късно била прибавена кръвта на хариера. Произхода на името не е напълно ясен, но някои предполагат, че то означава "най-малкото от гончетата ". Освен с отличните си ловни качества бигъла се слави и като едно от рядко боледуващите кучета и затова се използва с огромен успех като лабораторно животно.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Online Shop Development: Siocom